Płytki kuchenne stosowane są powszechnie. Jest to rozwiązanie bardzo ładne, niespecjalnie drogie i do tego wyjątkowo użyteczne. Płytki kuchenne łatwo się czyści, nie są delikatne, a do tego praca na nich i przy nich jest bardzo przyjemna. Ważne jest jedynie, by wybrać ich odpowiedni rodzaj. Na runku jest wielkie bogactwo ceramiki, ale nie wszystkie płytki będą się nadawały do wykorzystania w kuchni.
Na co zwracać uwagę?
W kuchni ważna jest tak naprawdę tylko jedna rzecz: odporność na wodę. Jeśli dane płytki kuchenne nie są odporne na wodę i nasiąkają nią, nie są tak do końca płytkami kuchennymi, chociaż można je na pewno zastosować w pewnym ograniczonym zakresie, na przykład na ścianach z daleka od wody. Nasiąkanie płytek jest problemem bardzo poważnym, bo chociaż samo w sobie płytek nie niszczy, nasiąkające płytki kuchenne będą bardziej podatne na czynniki mechaniczne, jak również nie będą odporne na zabrudzenia i zanieczyszczenia. Wszelkie barwniki obecne w kuchni rozpuszczają się w wodzie, po czym mogą trwale uszkodzić płytki.
Najnowsze komentarze